Assalamualaikum, Hello & Welcome to my blog. This blog is the place where I share my feelings about life, interests, current affairs, books & my thoughts on reality. Life is crazy but it's our life. Taking care of ourselves & enjoy our lives. Peace!!


08 March 2011

Make a Blog Header


Minggu lepas ada kawan sy menegur header kat blog sy ni, dia kata "Cantik la header blog tu maya. Camana ko buat", Thanks my friend coz ckap cantik, :) sy nak sgt berjumpa dgnnya menunjukkan cara design tp keadaan x mengizinkan.  Akhir2 ni sy sibuk mempersiapkan semua kerja sbb nak cuti dan outstation.  Hampir every weekend bulan 3-4, sy o/station tp dlm Malaysia jek, hehe... Nasib baikkan.

Saya akan kongsikan bagaimana sy design header yg x seberapa tu.  Lagipun sy bukanla pakar dlm design mendesign ni. Byk benda nak kena belajar.

1. Pertama sekali sy download blog template yg sy minat.  Saya download kt sini http://www.yummylolly.com/, save as ke PC dan Extract

2. Buka folder yg tlh diextractkan tu, buka file images, di situ terdapat beberapa file, biasanya gambar header dalam fomat .gif, jika anda menghala kan cursor ke gambar tersebut, size akan terpapar atau Klik kanan mouse - Open With - Adobe Photoshop - Klik Image - Image Size


3. Contoh yg sy buat ialah 800 * 257 pixels

4. Klik File - New - Width 800 pixels- Height 257 pixels - Resolution 150 - Background Transparent


5. Klik Cursor pada Elliptical Marquee Tool (bentuk bulat sedikit)


6. Set Foreground Color - Pilih Red (seperti yg dkehendaki)

7. Klik Paint Bucket Tool - kemudian klik dalam bulat yg dibuat tadi, bulat tersebut akan berwarna merah mcm gambar kt bawah ni



8. Klik Layer - New - Layer, setiap kali masukkan gambar atau bulatan baru seeloknya buat layer baru utk senang edit atau delete.  Biasanya layer akan terpapar di sebelah kanan skrin PC mcm kt bawah ni


9. Untuk menambah tulisan dalam bulatan tu, klik Type Tool spt gambar kt bwh ni ke dalam bulatan dan taipla perkataan yg berkenan dhati


10. Di bawah ni ringkasan utk membuat gambar jadi bulat atau sebagainya


11. Buat la bulat tu sebanyak mana yg dikehendaki, empat segi pon boleh juga dan design ikut suka, jadilah seperti gambar di bawah, gambar sy dan asben kesayangan, itu masa muda2 dulu, ekeke... Sekarang tdk begitu lg. Sorang dah tembam, sorang plak kurus tp x kering =)


12.  Ok dh siap, Klik File - Save as Web.  Biasanya gambar2 utk dimasukkan ke blog sy akan save kan dalam format .png

other stories:

 

Blog Template by YummyLolly.com