Assalamualaikum, Hello & Welcome to my blog. This blog is the place where I share my feelings about life, interests, current affairs, books & my thoughts on reality. Life is crazy but it's our life. Taking care of ourselves & enjoy our lives. Peace!!


23 February 2011

First Try at Beadwork


Beads, beads, beads, beads everywhere.  I like to see beaded embroidery sparkle on fabric but i've never tried working with beads be4 this. I was bought beading needle and two packets of bead last month.  Then just keep it in one of my drawer. During the past replacement leave i was so bored, nothing to do, and tried beaded cloth.  I think it was so hard for me to insert a string into the small hole beading needle & i failed too many times before successfully inserted into that hole.  Or mayb becoz i'm rabun??? LOL

So tara.... this is the result of my first beadwork, tq to those who r comment at the picture. Thanks to my friend & my Mr Aji, the comments very much appreciated. :)

15 February 2011

The Girl Who Played With Fire

Salam Maulidur Rasul untuk semua yang beragama Islam.  Sama2 kita memperingati hari kelahiran dan berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Rasulullah s.a.w.


I just finished reading the book.  Great reading! Tak sabar2 nak tau ending pasal cite ni, at last frustrated sbb si heroin yg sy minat tu badly injured, so masuk spital then to b continued... Aduiii, bengang2, patutla chinese man tu bgtau masa beli 1st trilogy, if u buy the 2nd trilogy, u hv to get the 3rd also, sy tanye nape plak, because it's just like that sambil jungkit bahu, i x baca tp org yg kata sambil gelak2. Geram jer, ggrrrrr....ade yg nak kena hempuk ni.

The Girl Who Played With Fire ni pasal Journalist Mikael Blomkvist has decided to run an xplosive xpose of a wide-ranging sex-trafficking operation. Sebelum sempat Company si Blomkvist ni publish the report & book, 2 reporters yg buat research pasal sex-trafficking ni dibunuh. Pada senjata pembunuhan tu ada fingerprint Lisbeth Salander, kebetulan mlm tu dorang ni berjumpa.

Unfortunately Lisbeth Salander is a suspect of triple murder. Blomkvist percaya abis-abisan yang Lisbeth innocent, so dari sini terbongkarla siapa sebenarnya froken Salander & forced her to face her dark past. Tentang ayahnya seorang Secret Police agent tp sadism & abusing Lisbeth's mother. Dalam 2 kejadian, Lisbeth berusaha utk menyelamatkan ibunya namun konspirasi pihak atasan menghilangkan bukti bagi menyembunyikan kesalahan ayah Lisbeth. 

Sambungannya sy pegi ke MPH Subang Parade semata-mata untuk mendapatkan yg ketiga, The Girl Who Kicked The Hornet's Nest - Once upon a time, she was a victim. Now Lisbeth Salander is ready to fight back. Waaa...begitu menterujakan sy betul ayat dia, hehe...Thanks to K.Putri coz belikan buku ni masa diperlukan. C next en3 ya.

10 February 2011

iPad oh iPad


Hari ni keje saya kat ofis, test iPad, buat iBook dan semua yang sewaktu dengannya, seronok juga.  Begitu pantas peredaran teknologi maklumat, klu dulu sibuk dengan netbook, sekarang teknologi skrin sentuh (touch screen) mula berleluasa.  Peneraju gadget ni macam biasala Apple.  iPad ni boleh dikatakan iPhone versi komputer tablet.  Jangan tak tau, iPad dh ade saingan, lebih kecil sedikit, lebih murah, fungsinya lebih kurang sama, ada camera, tp made in china, hehe... Ok la kan, warranty 2 years, (x silap brand nye Android ipad, rugi x amek gambar), klu tdk boleh upload kat sini :))


Saje nak kongsi kebaikan iPad ni pada sy, tp pada orang lain mungkin lebih banyak lg kan.  Kebaikan iPad yang saya suka:
  • Bateri Apple iPad mempunyai daya tahan sehingga 10 jam dan satu bulan waktu standby - ni yg paling sy suka tentang iPad
  • Suatu alat yang praktikal, ringan dan nipis seperti sebuah buku, mudah dibawa kemana-mana berbanding konvensional - yang penting ada gaya, haha...
  • Skrin sentuh memudahkan pengguna melayari iPad tanpa perlu menggunakan papan kekunci, tetikus atau CPU untuk mengoperasikan sistem iPad - act. iPad boleh connect ke keyboard dengan dock connector
  • iBooks untuk membaca dan mengorganisasikan e-book dari iBooks Store - ni senang klu masuk meeting room, hehe... x yah bwk file minit mesy, yang semak tu
  • Maps untuk melihat peta resolusi tinggi dari satelit dan Street View Images - Gambar mmg thumbs up, terang, jelas dan nyata
  • Photos untuk mengelola arkib foto.
 Keburukan / tak best tentang iPad:
  • Tidak dapat membuat pelbagai tugasan (multitasking) - kureng cket sbb klu nak buka FB & email pd satu2 masa, mmg x blh, mungkin enhancement akan dtg, mana tau kan
  • Tidak ada camera seperti komputer peribadi dan komputer bimbit - tp yg made in China tu ade camera beb.
  • Satu Connector shj
  • Tidak ada slot SDCard dan USB
  • Actually iPad intend to use for note-taking at a meeting & this is the primary reason for using it.  Today i need to create an ePub file for minutes of meeting and i have been frustrated by converting table from ms word / idd to ePub format (ePub is an application for iBook).  It is because the table, inserts and sidebars will not display properly in ePub format.
  • PDF can convert properly to ePub but cannot select & highlight certain words in the file to make note.
  • Kesimpulannya x best pon guna iPad ni, saya sayang PC saya!!!, bukan laptop / netbook tp PC hoccay
Bergaya & perasan dgn iPad

08 February 2011

Februari Muncul Kembali

other stories:

 

Blog Template by YummyLolly.com